Държавният фонд Земеделие реши кой да доставя млечни продукти на учебните заведения

...
Държавният фонд Земеделие реши кой да доставя млечни продукти на учебните заведения
Коментари Харесай

Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини?

Държавният фонд " Земеделие "  реши кой да доставя млечни артикули на образователните заведения през идната година. Начинът на избор на бенефициентите, регламентиран от закона, обаче не постоянно е спазен. Това основава подозрения за корупция, която облагодетелства неколцина доближени до властта млекопроизводители.

Преди време Министерският съвет промени Наредбата за изискванията и реда за използване на схемите за даване на плодове и млечни артикули в образователните заведения –  „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “. Те са съфинансирани от Европейски Съюз и са с общ бюджет от близо 20 млн. лева

Въведе се задължението директорът на образователното заведение да избере за снабдител млекопроизводител, в случай че има подобен кандидатствал, а при положение, че са двама - този, който е снабдявал повече учебни заведения през миналата образователна година.

OFFNews разкри в свое следствие, че измененията освен ощетяват търговците, само че и подсигуряват монопол в доставките на две компании - " Млечни артикули Тракия " и ЕТ " Зоров 91 ". Двете сдружения са благосъстоятелност надлежно на Владислав Михайлов и Димитър Зоров - и двамата са съветници на министъра на земеделието Румен Порожанов.

По-големият печели

След разразилото се неодобрение МЗХГ пренаписа наредбата, като задължи доставките на мляко и плод за учебни заведения и градини да бъдат разделяни на 50% сред търговец и производител. Когато кандидатствалите производители обаче са повече от един, доставките по съответната скица не се разделят.

Директорът на образователното заведение би трябвало да избере производителя,  който е сертифициран да създава повече типове млечни артикули по Български държавен стандарт (БДС). Те могат да бъдат най-много три - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

При еднакъв брой сертифицирани БДС артикули се избира производителят, чиято продукция има повече сертификати за стандарт ISO и/или FSSC за качество.

На 27 септември ДФЗ разгласява първите актове за утвърждение на доставчици по скица " Училищно мляко ".

Както OFFNews сигнализира, след измененията в наредбата облагата на най-големите млекопреработвателни предприятия нараства стремглаво за сметка на дребните и междинни търговци.

" Млечни артикули Тракия " усилва доставките си спрямо миналата година с 378% - от 125 образователни заведения на 922. " Зоров 91 " ще доставя с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата " ЧЕХ ", която отбелязва 9660% растеж в броя на учебните заведения и детските градини, които ще зарежда с млечни артикули - от 5 на 483 образователни заведения.

За кого важи законът?

Изборът на изпълнители по скица " Училищно мляко " поражда въпроса дали Държавен фонд " Земеделие " въобще е спазил наредбата или спечелилите са били предизвестени.

Пример за това е решението " ЧЕХ - Йосиф Новосад " ООД да снабдява с млечни артикули СУ " Академик Емилиян Станев " в София, където са кандидатствали 5 производители и един търговец.

В своята документи " ЧЕХ " е показал, че има документ за качество, който обаче не влиза в обсега на наредбата.

Производителят " Полидей - 2 " ООД е заявил 4 документа, които му дават преимущество, защото са аршин за избор на реализатор. Въпреки това ДФЗ избира " ЧЕХ " да доставя мляко на учебното заведение.

Подобен е казусът и в други столични учебни заведения, където " Полидей "  губи против компанията на съветника на Порожанов Димитър Зоров.

Едноличен търговец " Зоров 91 " е показала 2 документа за качество ISO - половината от тези на съперника. Те даже не са на регистрирани на сдружението, кандидатствало за доставката, а на консорциума, в който взе участие, макар че в наредбата категорично е посочено, че документите би трябвало да са на главната индустриална база. Противно на логиката ДФЗ избира компанията на Зоров за реализатор на доставките.

Интересен е въпросът и с две образователни заведения, при които кандидатите са сходни - едното в Сливен, а другото в Карнобат. И в двете учебни заведения са кандидатствали " Полидей " и  " Млечни артикули Тракия " и локални търговци. Според наредбата в такива случаи, когато производителите в състезанието са повече от един, доставките по схемата не се разделят .

Това изискване е спазено в Сливен. Там  " Млечни артикули Тракия " печели 100% от доставките за съответното образователно заведение. Не по този начин стоят нещата обаче в Карнобат, където сдружението разделя на 50% доставките с търговеца - неразбираемо по каква причина.

Има ли корист със стандарта БДС?

Според наребдата, с цел да се ползваш с преимуществото на производител, би трябвало да имаш най-малко един артикул, който да дава отговор на Българския държавен стандарт.

За да станеш ползвател на БДС е належащо уверение от министъра на земеделието и храните, че отговаряш на изискванията, след което поръчката се подава в Патентното ведомство след такса. В края процедурата сдружението се вписва в регистъра на географските означения и едва тогава има право да стартира производството на артикули по БДС.

Справка на OFFNews в регистъра сподели обаче, че  " Млечни артикули Тракия " нямат БДС патент на нито един артикул, включен в схемата " Училищно мляко " - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Фирмата  " Зоров 91 " също няма патент на всички нужни артикули. Според регистъра кашкавалът, който Димитър Зоров създава, не е Български държавен стандарт.

Тези условия изключват двете предприятия като евентуален победител при избора на претендент по схема  " Училищно мляко ". Не единствено това, жестоко е нарушена Наредбата за качеството на храните в детските градини и учебните заведения, която задължава всички млечни артикули, които децата употребяват, да дават отговор на стандарт БДС.   

Сюрприз за спечелилите

Тази година Държавен фонд " Земеделие " увеличи цената на млечните артикули, включени в скица " Училищно мляко ".

ДФЗ ще плаща 18,46 лева за кг кашкавал или с 6 стотинки повече от миналата година. Сиренето нараства с 31 стотинки - от 13,26 на 13,57 лева за кг, а киселото мляко подвига цената си с 29 ст. и ще се заплаща от Фонда на 2,80 лева килограмът. Най-голям е скокът в цената на прясното мляко, което нараства с 36 ст. - от 1,76 лева за литър на 2,12 лева

Изкуственото повишение на облагата от схема  " Училищно мляко ", съфинансирана от Европейски Съюз, идва откакто три мандри си разделиха 53% от образователните заведения в България. Нередностите при избора на бенефициентите и подозренията за корист с БДС повдигат въпроса има ли картел на млекопроизводителите с лоби в Министерството на земеделието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР